Dossier Terreur in Parijs

Frankrijk wist van plannen aanslag

De Franse overheid wist dat er aanslagen voorbereid werden. Dat zei de Franse premier Manuel Valls. Bovendien voegde hij eraan toe dat er nog steeds aanslagen gepland worden, niet enkel in Frankrijk maar in heel Europa. 

Volgens Valls moet het land voorbereid zijn op nieuwe aanslagen "in de dagen en weken die komen". Hij voegde eraan toe dat "we lang met deze bedreiging zullen moeten leven."

Raketlanceerder

Ondertussen gaat het onderzoek naar de aanslagen door. Volgens Valls is het duidelijk dat de terreur "georganiseerd, bedacht en gepland" werd in Syrië. Afgelopen nacht werden er nog op vijf plaatsen in het land huiszoekingen gedaan. Het gaat om Bobigny-Paris, Toulouse, Grenoble, Jeumont en Saint-Denis.

Sinds de aanslagen vrijdag zijn er al 150 huiszoekingen gedaan. De acties kaderen in de noodtoestand die werd afgekondigd. Er werden ook wapens in beslag genomen, waaronder een raketlanceerder, kogelvrije vesten, pistolen en een kalasjnikov.

Bombardementen op Raqqa

De strijd tegen IS wordt intussen opgevoerd. Frankrijk voerde gisteren een massaal bombardement uit op Raqqa, het hoofdkwartier van IS in Syrië. Een tiental bommenwerpers hebben zo'n twintig bommen gedropt op een commandopost en een trainingskamp.