Dossier Terreur in Parijs

Brein Verviers ook achter terreur Parijs?

In het onderzoek naar het Belgische luik in de aanslagen in Parijs, duikt de naam van Abdelhamid Abaaoud op. De 28-jarige Syriëstrijder is het brein achter de opgerolde cel in Verviers, maar zou nu ook mogelijk een van de strategen achter de terreur in Parijs zijn. Dat is bevestigd aan persagentschap AP.

De plannen achter de gruweldaden in Parijs lijken gestuurd te zijn uit Syrië. Zowel de onderzoekers als de politiek lijkt van dat scenario uit te gaan. En dus duikt ook de naam van Abaaoud opnieuw op. 

Na de antiterreuractie in Verviers kwamen speurders snel uit bij Abaaoud. Hij vertrok in 2014 naar Syrië, maar kwam terug naar België om hier een terreurcel op te zetten. In een IS-propagandatijdschrift zei hij daarover: “Ik werd gekozen om naar Europa te reizen en de kruisvaarders te terroriseren die oorlog voeren tegen de moslims. België is lid van die kruisvaarderscoalitie”. Uiteindelijk was hij zelf niet in Verviers toen de antiterreuractie plaatsvond. Hij kon ontsnappen en is sindsdien spoorloos. Hij groeide uit tot een held binnen IS.

Bekijk ook: Brein Verviers opgevoerd in IS-propagandatijdschrift