Dossier Terreur in Parijs

22-jarige doet uur lang alsof ze dood is

De tweeëntwintigjarige Zuid-Afrikaanse Isobel Bowdrey overleefde de aanslag vrijdagavond in concertzaal Bataclan door te doen alsof ze dood was. In een emotionele Facebook post vertelt ze over dat helse uur, wat er door haar hoofd ging en de confrontatie met de schutters. Het is een beklijvend eerbetoon aan de mensen die haar hielpen. Bij de Facebook post zette ze een foto van de T-shirt die ze aanhad tijdens het concert, bevlekt met bloed.

Isobel Bowdrey lag meer dan een uur lang in plassen bloed van vreemden. Ze hield haar adem in, probeerde niet te bewegen en dacht aan alle mensen waarvan ze zoveel houdt. Ook aan haar vriend, waarvan ze 45 lange minuten dacht dat hij dood was.

Deel van de show

“Je denkt nooit dat het jou zal overkomen," schrijft ze op Facebook. “Iedereen was zo blij, ze waren aan het dansen en lachen. Naïef als we waren dachten we dat de schoten bij de show hoorden. Dit was geen terroristische aanval, het was een bloedbad. Tientallen mensen werden voor mijn ogen neergeschoten.”

“Ze hadden geen enkel respect voor menselijk leven. Ik verwachtte op elk moment dat iemand me zou zeggen dat het enkel een nachtmerrie was,” schrijft de aangedane Bowdrey.

Helden

Bowdrey eert de mensen die ze die avond tegenkwam en volgens haar echte helden zijn. “De man die mijn hoofd beschermde en zo zijn eigen leven riskeerde, het koppel wiens laatste liefdeswoorden mij deden geloven in het goede in de wereld. De politie die honderden mensen redde. De complete vreemden op straat die me troostten en zeiden dat alles goed zou komen."

“Ik heb enorm veel geluk gehad en heb het overleefd. 80 anderen hadden minder geluk", verontschuldigt ze zich. “Het was een eer hun laatste adem te mogen meemaken. Het is nu aan ons om betere mensen te zijn en het leven te leiden waarvan de onschuldige slachtoffers droomden.”

you never think it will happen to you. It was just a friday night at a rock show. the atmosphere was so happy and...

Posted by Isobel Bowdery on Saturday, November 14, 2015