Dossier Terreur in Parijs

Dit weten we over terroristen van Parijs

De aanslagen in Parijs werden volgens de laatste informatie gepleegd door acht terroristen, waarvan één vermoedelijke dader nog op de vlucht is. Twee van de zelfmoordterroristen woonden in België, respectievelijk in Brussel en Sint-Jans-Molenbeek. De Franse politie is ook op zoek naar Abdeslam Salah, een 26-jarige Belg, geboren in Brussel. Hij is mogelijk de achtste dader van de aanslagen in Parijs. Samen met zijn twee broers is hij betrokken bij de aanslagen. In ons land alleen al zijn zeven mensen gearresteerd. Dit weten we al over het netwerk achter de terreur.

Minstens zeven terroristen werkten vrijdagavond in drie ploegen. Een eerste ploeg was actief aan het Stade de France, waar drie daders zichzelf opbliezen. Bij één van de lichamen is een Egyptisch paspoort gevonden, volgens Franse media gaat het om de 27-jarige Waled Abdelrazak S. Hij zou als tweede zijn bommengordel hebben laten ontploffen. Bij het lichaam van een andere dader lag een Syrisch paspoort. Volgens een Servische krant zou het gaan om de 25-jarige Ahmad Almuhammad. Hij is vorige maand via Griekenland Europa binnengekomen en vervolgens via Servië en Kroatië naar Frankrijk gereisd.

De tweede ploeg sloeg toe in de concertzaal Bataclan. Volgens de eerste informatie ging het om vier daders, maar de Franse procureur sprak zaterdagavond over drie daders. Twee bliezen zichzelf op, de derde werd gedood door de politie. Eén van de twee zelfmoordterroristen was Ismaïl Mostefaï, een 29-jarige Fransman die sinds 2010 gekend was bij de inlichtingendiensten. De man was geradicaliseerd en had al enkele kleine misdrijven op zijn kerfstok. Uit zijn naaste omgeving heeft de Franse politie zes mensen opgepakt. Het gaat onder meer om de vader en de broer van de man. Hun woningen zijn ook doorzocht.

De derde ploeg had het vrijdag gemunt op de cafés en restaurants in de uitgaansbuurt. Officieel is er sprake van één dader, die op verschillende plaatsen in het centrum van Parijs het vuur opende op willekeurige mensen. Ook hij heeft zichzelf opgeblazen. Naast bovengenoemde terroristen, die allemaal stierven bij de aanslagen, is de Franse politie op zoek naar de 26-jarige Abdeslam Salah. Hij werd geboren in Brussel en is mogelijk de achtste terrorist van de aanslagen in Parijs. Eén van zijn broers was één van de andere terroristen en is dus omgekomen. Een tweede broer is in Molenbeek opgepakt.

Belgische link

Zaterdagnamiddag raakte bekend dat ooggetuigen de terroristen in Parijs in een wagen met een Belgische nummerplaat zagen rijden. Die wagen werd teruggevonden in de buurt van concertzaal Bataclan, waar drie terroristen een bloedbad aanrichtten. Het ging om één van de wagens die Abdeslam Salah had gehuurd in België. Zondag raakte bekend dat ook de tweede huurwagen werd teruggevonden aan de Parijse begraafplaats Père Lachaise. In één van de wagens werd een parkeerticket van de gemeente Molenbeek gevonden, wat de speurders naar de Brusselse gemeente heeft geleid."

Abdeslam Salah werd zaterdagochtend, enkele uren na de aanslagen in Parijs, gecontroleerd op de A2 in de richting van Brussel. Hij was samen met twee andere personen in een ander voertuig onderweg naar ons land. De man stond op dat moment nog niet geseind en werd dus niet opgepakt door de politie. Later kon de politie dat voertuig wel onderscheppen in Molenbeek, maar Abdeslam werd echter niet aangetroffen. Zaterdagavond bevestigde de Franse procureur François Molins al dat één van de wagens van de terroristen een Belgische nummerplaat had, en gehuurd was door een Fransman die in het Brusselse woont.

Nog zeker twee daders woonden in België

Naast de gezochte Belg, woonden nog zeker twee daders van de aanslagen in ons land. Zij hebben de Franse nationaliteit, maar woonden in Brussel en Sint-Jans-Molenbeek. De Franse forensische experts konden hen identificeren met Belgische hulp.