Dossier Terreur in Parijs

Islamitische Staat eist aanslagen Parijs op

Terreurorganisatie Islamitische Staat eist de reeks aanslagen van gisteren in Parijs op. Het doet dat met een geschreven boodschap, waarin het de acht terroristen eert. “Ze dienden in naam van Allah”, klinkt het. Eerder wees ook al de Franse president Hollande naar IS als de verantwoordelijke voor de terreur. Hij sprak over een daad van oorlog en kondigde drie dagen van nationale rouw af.

Volgens Hollande werden de aanslagen in het buitenland georganiseerd, maar waren in Frankrijk medeplichtigen. “Onderzoek zal uitwijzen wie de medeplichtigen zijn.”

Terreurorganisatie Islamitische Staat verspreidde eerder vandaag ook een videoboodschap, waarin het dreigde met nog meer aanslagen in Frankrijk, als het land niet stopt met haar bombardementen. “Zolang jullie ons blijven bombarderen, zullen jullie niet meer rusten. Jullie zullen zelfs bang zijn om naar de markt te gaan”, klinkt het.

Dat de reeks aanslagen het werk is van een groot terreurnetwerk, is volgens VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes duidelijk. “Dat zie je aan de manier waarop de terroristen te werk zijn gegaan: de aanslagen waren duidelijk gecoördineerd, de daders waren zwaar bewapend en ze gebruikten ook explosieven.”