Dossier Terreur in Parijs

Alles over aanslagen in Parijs

Parijs is in de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 november getroffen door een golf van terreur: op verschillende plaatsen in de stad pleegden zeven zelfmoordterroristen aanslagen. In totaal lieten officieel al 129 mensen het leven, maar dat aantal kan nog oplopen, gezien de 352 gewonden. Onder de slachtoffers zijn ook 3 Belgen. Zes terroristen bliezen zichzelf op, de zevende werd gedood door de politie. Een achtste dader is nog op de vlucht, hij is een Belg, geboren in Brussel. Zeker twee van de terroristen woonden in België. Hier leest u een overzicht van de gebeurtenissen.

Mislukte aanslag op Stade de France

80.000 toeschouwers wonen in het Stade de France de vriendschappelijke wedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland bij, wanneer een eerste team van drie terroristen aan een dodelijke raid begint. Zeker één van hen heeft een ticket voor de wedstrijd, maar wordt betrapt door de security. Even later blaast hij zichzelf op. In de daaropvolgende periode doen zijn twee kompanen hetzelfde. De tol in en om het stadion valt echter mee. Naast de zelfmoordterroristen laat één voorbijganger het leven. Er vallen ook minstens 50 gewonden.

De explosies buiten het Stade de France zijn te horen tot in het stadion, waar ook de Franse president François Hollande de wedstrijd bijwoont. Hij wordt meteen geëvacueerd. De wedstrijd zelf wordt uitgespeeld, maar na de wedstrijd moesten de aanwezigen nog een tijdlang in het stadion blijven.

Gijzeling in concertzaal

Kort na de eerste zelfmoordaanslag aan het Stade de France, vallen drie andere zelfmoordterroristen concertzaal Bataclan binnen, aan boulevard Voltaire. Daar wonen op dat moment 1.500 toeschouwers een concert van de rockband 'Eagles of Death Metal'. De drie zwaarbewapende terroristen openen meteen het vuur en schieten minutenlang in executiestijl mensen dood. Op een video van een concertganger is te zien en te horen hoe luide schoten het concert onderbreken.

De horror in de Bataclan gaat nog uren door. Honderden mensen worden gegijzeld en verstoppen zich onder de lichamen van slachtoffers. Anderen proberen te ontsnappen via het dak of via een zij-ingang. Daar kon een journalist van de Franse krant Le Monde zien hoe tientallen concertgangers in paniek wegvluchten. Drie uur na het begin van de aanslag in Bataclan, maken de speciale eenheden van de Franse politie een einde aan de gijzeling in Bataclan. Twee van de drie terroristen blazen zichzelf op, de derde wordt gedood door de politie. De trieste balans in Bataclan: minstens 89 doden en nog eens een veelvoud aan gewonden.

Schietpartijen in bars en restaurants

Tegelijk met de aanslagen aan het Stade de France en concertzaal Bataclan, maakt een zevende zelfmoordterrorist nog tientallen doden in het centrum van Parijs. Hij start zijn dodelijke raid aan restaurants Le Carillon en Le Petit Cambodge, waar hij in het wilde weg het vuur opent. Daarna zet hij zijn weg verder naar de rue de Charonne, waar hij het vuur opent aan restaurant La Belle Equipe. In totaal vallen bij de schietpartijen in de uitgaansbuurt 34 doden en tientallen gewonden. In de Comptoir Voltaire blaast de terrorist zichzelf op.

In kaart:

Islamitische Staat eist aanslagen op

De Franse president Hollande kondigt al snel na de aanslagen de noodtoestand af, waarna een dag later de aankondiging van drie dagen nationale rouw volgt. De aanslagen zijn "een oorlogsdaad tegen Frankrijk, gepleegd door Islamitische Staat", zegt Hollande. Waarna de terreurgroep de aanslagen ook officieel opeist. In een communiqué eert Islamitische Staat de zelfmoordterroristen en dreigt het met nog meer aanslagen, zolang Frankrijk blijft strijden tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak. Intussen raken ook steeds meer details bekend over de daders van de aanslagen. Zeker twee van hen woonden in België. Over de daders leest u hier meer.

Belgische link naar aanslagen in Parijs

In navolging van de aanslagen zijn al zeker zes mensen opgepakt in Frankrijk. Maar niet alleen het Franse gerecht, ook de Belgische inlichtingendiensten zijn volop bezig met een onderzoek naar de daders van de aanslagen. Twee van de zelfmoordterroristen in Parijs woonden namelijk in België. Zij hadden de Franse nationaliteit, maar woonden respectievelijk in Brussel en Sint-Jans-Molenbeek. Ze werden geïdentificeerd door Franse forensische experts, met hulp van ons land.

Daarnaast is de Franse politie ook op zoek naar Abdeslam Salah, een 26-jarige Belg, geboren in Brussel. Hij is mogelijk de achtste dader van de aanslagen in Parijs. Op hem wordt een klopjacht gehouden. Samen met zijn twee broers wordt hij verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen. Abdeslam Salah zelf wordt als één van de uitvoerders gezocht, op zijn naam werden twee wagens gehuurd in België, die vrijdagavond werden gebruikt bij de aanslagen. Eén van zijn twee broers kwam om bij de aanslagen en was één van de terroristen; Zijn andere broer werd in Molenbeek opgepakt door de politie. Lees hier alles over de Belgische link in het onderzoek.