Dossier Terreur in Parijs

Wereld reageert geschokt op aanslagen

In het buitenland wordt geschokt gereageerd op de aanslagen in Parijs. De Amerikaanse president noemde de aanslagen in een korte reactie "hartverscheurend" en "een schandalige daad van terrorisme".

"Deze aanslagen zijn een poging om onschuldige burgers te terroriseren", aldus Obama vanuit het Witte Huis. "Deze aanslagen zijn niet alleen een aanval op Parijs maar een aanval tegen de mensheid en onze universele waarden", klonk het nog. 

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker liet via Twitter weten "zwaar geschokt" te zijn. Hij betoont zijn solidariteit met het Franse volk.

De Belgische Premier Charles Michel veroordeelt via Twitter een "nieuwe tragedie in Parijs" en spreekt zijn medeleven uit tegenover de slachtoffers en hun families. "België staat aan de zijde van Frankrijk", aldus Michel.

"Europa is in het hart getroffen", zo verwoordde de Italiaanse premier Matteo Renzi zijn gevoelens. "Italië weent om de slachtoffers in Parijs". 

De Britse premier David Cameron is naar eigen zeggen geschokt door de evenementen in Parijs. "Onze gedachten en gebeden gaan uit naar het Franse volk. We zullen er alles aan doen om te helpen", zo liet hij via Twitter weten. 

De Duitse bondskanselier Angela Merkel treurt ook om de slachtoffers: "Ik ben diep geschokt over de gebeurtenissen in Parijs." De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, die vrijdagavond in het Stade de France aanwezig was bij de vriendschappelijke voetbalinterland tussen Frankrijk en Duitsland, reageert eveneens geschokt. "Wij staan aan de zijde van het Franse volk", laat hij weten. 

Rusland biedt zijn hulp aan bij het onderzoek naar de aanslagen. "Rusland is geschokt en veroordeelt deze onmenselijke daden", klinkt het bij een Kremlinwoordvoerder. 

Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelt de aanslagen. Hij vertrouwt er naar eigen zeggen op dat de Franse autoriteiten alles in het werk zullen stellen om de schuldigen voor de rechter te brengen. 

De Spaanse premier Mariano Rajoy liet zijn Franse collega Manuel telefonisch weten dat het Spaanse volk solidair is met de Fransen. 

Ook de Nederlandse minister-president Mark Rutte is geschokt door de toestand in Parijs, zo liet hij weten. "De situatie is nog zeer onoverzichtelijk, maar het is duidelijk dat er veel slachtoffers te betreuren zijn. Dat is werkelijk afschuwelijk en heel Nederland leeft met Frankrijk mee."