Suu Kyi haalt absolute meerderheid

De partij van Aung San Suu Kyi heeft de absolute meerderheid in het parlement van Myanmar behaald. De oppositiepartij 'Nationale Liga voor Democratie' wint genoeg zetels om de volgende president te kiezen. Dat maakte de kiescommissie vandaag bekend. Afgelopen zondag trokken de Myanmarezen naar de stembus.

Suu Kyi geen president
De 70-jarige Suu Kyi ambieert nu de post van premier. Volgens de grondwet -opgesteld door de junta- mag ze namelijk geen president worden. Dat is problematisch, want Myanmar heeft, net als de VS, een systeem waar de president de baas is over het regeringswerk. De Myanmarese constitutie ontzegt het presidentsambt aan personen die niet-Myanmarese gezinsleden hebben en dat is, niet toevallig, het geval voor Suu Kyi. Wijlen haar echtgenoot en hun twee zonen had en hebben de Britse nationaliteit.

Historische verkiezingen
Myanmar, het voormalige Birma, leefde ongeveer een halve eeuw onder de vuist van de militaire junta, die de USDP stichtte. Reeds in 1990 won de NLD meer dan 80 procent van de zetels, wat toen niet door de junta in dank werd afgenomen en wat Suu Kyi op zowat 15 jaar huisarrest kwam te staan, verguld door de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede voor haar democratie-ijver.