Peshmerga wil Sinjar heroveren op IS

Koerdische peshmerga-strijders zijn donderdag een offensief gestart om de Noord-Iraakse stad Sinjar te heroveren op de terreurmilitie Islamitische Staat (IS). Dat meldt een hoge officier, generaal Ezzedine Saadoun.

De aanval startte in de ochtend en de Koerdische strijders hebben terreinwinst geboekt op verschillende assen om zo het centrum van Sinjar te heroveren, aldus de generaal. De stad is gelegen aan een voor IS strategische bevoorradingsweg, aan de voet van de berg Sinjar.

Volgens de nieuwswebsite Rudaw krijgen de peshmerga's vanuit de lucht steun van de anti-IS-coalitie. Gevechtsvliegtuigen hebben tientallen IS-stellingen bestookt voorafgaand aan het grondoffensief, zo meldden de Koerdische instanties aan de website.

Via Twitter meldt de veiligheidsraad van de autonome Koerdische regio dat er 7.500 strijders aan de aanval deelnemen. Doelen van de aanval zijn IS te verdrijven uit de stad, de strategische bevoorradingsweg te heroveren en de creatie van een bufferzone die de inwoners van de stad moet beschermen tegen IS-artillerie.

 

Vorig jaar bracht Sinjar de aandacht van de internationale gemeenschap op IS en hun opmars in Irak en Syrië. Tienduizenden mensen, vooral aanhangers van het Jezidi-geloof, waren de Sinjar-berg opgevlucht, weg van de oprukkende IS-strijders.