Guantanamo stap verder van sluiting

Het Amerikaanse Congres heeft dinsdag een nieuwe versie van de defensiebegroting 2016 goedgekeurd. Ondanks een eerder veto van president Barack Obama werd de wetgeving die de sluiting van het gevangenenkamp Guanatanamo kan verhinderen, opnieuw opgenomen in de begroting.

De Senaat keurde de begroting goed met 91 stemmen tegen drie. Vorige week had het Huis van Afgevaardigden ook al ingestemd met de begroting, met 370 tegen 58 stemmen. De Republikeinen beschikken in beide kamers over een meerderheid.

Vetorecht
In oktober had zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden de begroting ook al met een ruime meerderheid goedgekeurd. Maar Obama gebruikte toen zijn veto. Volgens hem moest de begroting, goed voor 612 miljard dollar, worden afgekeurd omdat een van de bepalingen de sluiting van het Amerikaanse gevangenkamp Guantanamo belemmert. Het is vrij uitzonderlijk dat Obama als president gebruik maakt van zijn vetorecht.

Wel goedkeuren
Deze keer heeft het Witte Huis al laten weten dat Obama de wet zal goedkeuren. Het Congres beschikt immers over de nodige tweederde meerderheid die een veto van de president teniet kan doen.

Belofte
In Guantanamo Bay, een Amerikaanse enclave op Cuba, zitten nog altijd meer dan honderd terrorismeverdachten opgesloten. De meeste gedetineerden werden er zonder enige vorm van proces of rechterlijke bijstand vastgehouden. President Barack Obama beloofde bij zijn verkiezing dat hij de gevangenis ging sluiten, maar heeft die belofte nog niet waar kunnen maken.