Uitslaande brand in loods in Nederland

In een loods met chemicaliën op industrieterrein Chemelot in het Nederlandse Geleen, in Nederlands-Limburg nabij de Belgische grens, is maandag rond het middaguur brand uitgebroken. De brand zorgt voor een grote zwarte rookpluim, die in de verre omgeving zichtbaar is.

De brand op industrieterrein Chemelot in Geleen is uitgebroken in het hoofdgebouw van een grote opslagloods. Daar liggen kunststofkorrels opgeslagen en er zijn geen chemische stoffen aanwezig. Bij de brand zijn, voor zover bekend, geen slachtoffers gevallen. Dat meldt de veiligheidsregio in Nederlands Limburg. De rookwolk trekt volgens een woordvoerder van Chemelot naar een woonwijk in Geleen. De hulpdiensten roepen omwonenden op ramen en deuren gesloten te houden, en de ventilatie uit te schakelen. 

Brand onder controle

De brand op Chemelot in Geleen is onder controle. Alle waarschuwingen zijn ingetrokken, behalve voor de wijk Lindenheuvel in Geleen, meldde de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Iedereen mag weer naar buiten, de treinstations zijn weer open, de scholieren mogen naar huis. De brandweer liet de vuurzee in de immense loods op het industrieterrein gecontroleerd uitbranden.  Om overslaan van de brand te voorkomen, werden naburige gebouwen preventief gekoeld. De loods is van logistiek bedrijf Bosman. 

Limburg

De gevolgen van de brand waren zo groot, dat in Maastricht een crisiscentrum werd opgericht. Maastricht Aachen Airport had de brandweer gebeld omdat het vliegveld last had van de rook, zei een woordvoerster van de brandweer. Ook in ons land was de rook te zien. De brandweer van Oost-Limburg kreeg enkele ongeruste telefoontjes van mensen uit Maasmechelen. Maar zij moeten zich geen zorgen maken, want de wind stond gunstig. De rookwolk trok naar het oosten, verder in Nederland.