Suu Kyi stevent af op monsterzege

Hoewel de resultaten in Myanmar slechts mondjesmaat binnendruppelen, is nu al duidelijk dat de National League for Democracy (NLD), de partij van oppositieleidster Aung San Suu Kyi, een klinkende zege heeft behaald. Van de zestien zetels die reeds toegekend werden, gaan er vijftien naar de NLD.

In de havenstad Yangon (de voormalige hoofdstad Rangoon) scoort de NLD zelfs twaalf op twaalf. Volgens woordvoerder Win Htein van de NLD stevent zijn partij af op 80 procent van de parlementszitjes. Het zware electorale verlies komt op rekening van de met de voormalige militaire junta verbonden USDP (Union Solidarity and Development Party).

Het parlement in Myanmar telt twee kamers, goed voor in totaal 664 zetels. Een kwart daarvan (166) is voorbehouden aan het militaire apparaat. Voor een eenvoudige meerderheid moet een partij 67 procent van de resterende parlementszitjes veroveren. USDP-voorzitter Htay Oo zei dat zijn partij ook een gevoelige nederlaag heeft opgelopen in de regio van de Irrawaddy-delta, de traditionele machtsbasis van de USDP. Hijzelf speelde er zijn zetel kwijt, net als parlementsvoorzitter Shwe Mann.

Historisch

Voor de als historisch bestempelde stembusgang van zondag had zowel president Thein Sein als opperbevelhebber Min Aung Hlaing van het leger verzekerd dat zij de uitslag, wat ook het resultaat was, zouden erkennen.

Myanmar, het voormalige Birma, leefde ongeveer een halve eeuw onder de vuist van de militaire junta, die de USDP stichtte. Reeds in 1990 won de NLD meer dan 80 procent van de zetels, wat toen niet door de junta in dank werd afgenomen en wat Suu Kyi op zowat 15 jaar huisarrest kwam te staan, verguld door de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede voor haar democratie-ijver.

In 2010 vonden voor het laatst verkiezingen plaats, waaraan de NLD niet deelnam wegens niet democratisch en niet vrij. Gevolg: de USDP behaalde een absolute meerderheid. Sindsdien is het land uit zijn isolement gekomen en werd het door de 'internationale gemeenschap' in de armen gesloten.

Junta

De 70-jarige Suu Kyi ambieert nu de post van premier. Krachtens de grondwet -opgesteld door de junta- is het presidentsambt niet voor haar weggelegd. Dat is problematisch, want Myanmar heeft, net als de VS, een systeem waar de president de baas is over het regeringswerk. De Myanmarese constitutie ontzegt het presidentsambt aan personen die niet-Myanmarese gezinsleden hebben en dat is, niet toevallig, het geval voor Suu Kyi. Wijlen haar echtgenoot en hun twee zonen had en hebben de Britse nationaliteit.

Overigens verliepen de verkiezingen zondag in alle kalmte, was er een erg hoge kiesopkomst en werd her en der toch geklaagd over gesjoemel met de stemmen.