Dodental brand in Roemenië loopt op

Na de zware brand in een nachtclub in Boekarest is het aantal doden gestegen tot 43. Vanochtend bezweken  nog twee personen aan hun verwondingen. Het gaat om een jonge Roemeen en een persoon van Turkse origine. Ook zaterdag stierven noh negen slachtoffers.

Roemenië heeft bij gebrek aan voldoende eigen infrastructuur buitenlandse hulp gevraagd voor de verzorging van de gewonden. Zaterdag werden zo twee personen overgebracht naar Oostenrijk, acht naar Nederland en nog eens acht personen naar België. Volgens de artsen liggen er nog een honderdtal slachtoffers in het ziekenhuis, van wie 44 in kritieke toestand.

De brand in de nachtclub deed zich voor op 30 oktober. Een vuurwerkshow tijdens een concert van een band uit Boekarest ligt vermoedelijk aan de basis van de brand, die bliksemsnel oversloeg naar het isolatiemateriaal van de muren en het plafond van de club. Achteraf bleek dat de nachtclub niet over de nodige vergunningen beschikte, wat een aanleiding vormde voor het ontslag van de eerste minister.