Assad laat 65.000 Syriërs verdwijnen

De Syrische overheid heeft de voorbije vier jaar op grote schaal tienduizenden mensen laten verdwijnen. Informatie over die vermisten levert het regime op de zwarte markt bovendien heel wat geld op. Dat zegt Amnesty International in een nieuw rapport.

"Georkestreerde terreurcampagne"
"De massale gedwongen verdwijningen maken deel uit van een kil berekende en grootschalige aanval op de burgerbevolking", zegt Philip Luther van Amnesty International. "Het zijn misdaden tegen de mensheid die kaderen in een zorgvuldig georkestreerde campagne die gericht is op het zaaien van terreur en het onderdrukken van elke vorm van protest."

Vreedzame tegenstanders
De slachtoffers van gedwongen verdwijningen zijn volgens Luther vreedzame tegenstanders van de regering, zoals betogers, mensenrechtenactivisten, journalisten, dokters en hulpverleners. "Anderen worden geviseerd omdat de regering hen deloyaal vindt, zoals vermeende deserteurs. Ook familieleden van personen die door het regime gezocht worden, zijn niet veilig voor gedwongen verdwijning", aldus Luther.

Minstens 65.000 verdwijningen
Het Syrische Netwerk voor Mensenrechten heeft sinds 2011 minstens 65.000 verdwijningen geregistreerd - in 58.000 gevallen gaat het om burgers. Volgens Amnesty ligt het werkelijke aantal wellicht hoger. De slachtoffers worden vaak vastgehouden in overvolle gevangeniscellen in vreselijke omstandigheden en geïsoleerd van de buitenwereld. Velen sterven door ziekte, foltering of buitengerechtelijke executies.

Grof geld voor info
De verdwijningen zijn dagelijkse kost in Syrië en hebben een zwarte markt in het leven geroepen waar "tussenpersonen" geld afpersen van mensen die wanhopig op zoek zijn naar de verblijfplaats of een teken van leven van hun vermiste familieleden. "De sommen die worden betaald, variëren van een paar honderden tot tienduizenden dollars. De tussenpersonen hebben nauwe banden met de overheid en een groot deel van het geld komt bij de staat terecht", legt Luther uit.

Bron van inkomsten voor regime
Volgens een Syrische mensenrechtenactivist is de zwarte markt rond gedwongen verdwijningen "een belangrijk deel van de Syrische economie" geworden. Een advocaat voegt daaraan toe dat het geld dat familieleden aan informatie spenderen "een belangrijke bron van inkomsten voor het regime is geworden."