Vliegtuigcrash dan toch door bom?

De Britse regering heeft woensdagavond gezegd dat het bang is dat een bom de crash veroorzaakt heeft van het Russische vliegtuig in de Egyptische Sinaï-woestijn. Terreurgroep IS eiste de verantwoordelijkheid ervoor op. Vluchten tussen Sharm El Sheikh en Groot-Brittannië worden opgeschort.

"We kunnen nog niet formeel zeggen waarom het vliegtuig is neergestort", zei een woordvoerder van premier David Cameron. "Maar vanwege de nieuwe informatie zijn we bang dat de crash van het vliegtuig veroorzaakt is door een bom. Bijgevolg hebben we beslist om vluchten tussen Sharm el-Sheikh en Groot-Brittannië uit voorzorg op te schorten."

Experts op onderzoek

"Dit zal de tijd geven aan de Britse luchtvaartexperts, die op dit moment op weg zijn naar Sharm el-Sheikh, om de veiligheidsmaatregelen te analyseren ter plaatse in de luchthaven en na te gaan of bijkomende maatregelen nodig zijn", zei de woordvoerder. Volgens hem zou de operatie "deze nacht afgerond" moeten zijn. David Cameron, die overigens de Egyptische president donderdag in Londen ontmoet, zou woensdagavond nog een crisisvergadering bijwonen.

IS eist crash op

De Egyptische tak van IS, de "Provincie Sinaï", bevestigde woensdag dat ze verantwoordelijk is voor de ramp. Vijf dagen geleden zei de terreurgroep al dat ze het vliegtuig "liet neerstorten". Maar de terreurgroep zei ook dat het niet aan haar was om daar het bewijs van te leveren en dat ze dat zal doen wanneer ze dat wil.

Geen vluchten meer over Sinaï

Zowel Jetair als Thomas Cook heeft op donderdag een vlucht in Sharm el-Sheikh. Bij Jetair werd besloten die vlucht niet te laten doorgaan. Thomas Cook zegt zich te schikken naar het reisadvies van Buitenlandse Zaken, dat niet gewijzigd werd. De maatschappij wacht af hoe de toestand evolueert, maar nam wel al extra veiligheidsmaatregelen. Zo wordt niet meer over de Sinaï-woestijn gevlogen en aanvaardt de maatschappij geen lastminutebagage aan boord.