Historische top tussen China en Taiwan

De Taiwanese president Ma Ying-jeou zal vandaag de Chinese president Xi Jinping ontmoeten in Singapore, zo maakte het Taiwanese staatsagentschap Central News Agency bekend. Het is de eerste keerdat de leiders van Taiwan en China elkaar ontmoeten sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949.

Geen akkoorden
Volgens officials uit het kantoor van Ma Ying-jeou zullen geen akkoorden worden gesloten en ook geen gemeenschappelijke verklaringen worden vrijgegeven. Toch doet dit niets af aan het historische belang van deze ontmoeting. De twee leiders zullen naar verwachting hun standpunten over de consolidatie van de vrede uitwisselen. De ontmoeting komt als een complete verrassing.

Historisch gesprek
Het eiland Taiwan bestuurt zichzelf sinds de regerende Chinese Nationale Volkspartij (Kwomintang) China ontvluchtte in 1949, nadat het de burgeroorlog tegen de communisten onder leiding van Mao had verloren. De Chinese Volksrepubliek erkent het bestuur in Taiwan -dat zichzelf de Republiek China noemt- formeel niet als aparte staat. De eerste ontmoeting tussen de rivaliserende leiders is mogelijk een eerste stap in een historisch toenaderingsproces.