Vaticaan misbruikt donaties

Het zweet breekt het Vaticaan uit nu blijkt dat geld voor goede doelen gebruikt is voor de financiering van de katholieke kerk zelf. Gelekte documenten verduidelijken dat het gaat om administratiekosten van het zware bestuursorgaan, de curie en persoonlijke verrijking. Monseigneur Lucia Angel Vallejo Balda en zijn assistente zijn voor die lekken dit weekend aangehouden. Deze week komen twee boeken uit die gebaseerd zijn op die stukken.

"Kosten zijn buiten proportie"
Naast gelekte documenten zijn er ook vertrouwelijke gesprekken met Paus Franciscus opgenomen en doorgespeeld aan onderzoeksjournalist Gianluigi Nuzzi. "De kosten zijn buiten proportie. Er zijn valkuilen", zegt de paus. In het boek ‘Via Crusis’ schrijft Nuzzi over het wanbeheer van de curie. "Als ze (de curie, red.) het geld niet kunnen bewaken, hoe kunnen ze dan de zielen beschermen?" bedenkt de paus.

Luxueus appartement betaald met fonds kinderziekenhuis
In het tweede boek schrijft onderzoeksjournalist Emiliano Fittipaldi over cijfers uit rapporten van Pwc en KPMG. Daaruit blijkt dat kardinaal Bertone zijn luxueuze appartement van 200.000 euro betaalde met een fonds van het kinderziekenhuis Bambino Gèsu. Het overdadige appartement van de kardinaal bevindt zich recht tegenover het kleine verblijf van paus Franciscus in het gastenverblijf Santa Marta.

Witwaspraktijken en insidetrading
Ook de jaarlijkse collecte voor hulpbehoevenden in de kerk, goed voor 70 miljoen euro in 2013, gaat niet naar de juiste doelen. Het geld wordt doorgesluisd naar een fonds dat niet voorkomt in de begroting van het Vaticaan. Daarbij is het vastgoed zwaar ondergewaardeerd. Veel gebouwen zijn opgeschreven als een donatie of hebben de waarde van een symbolische euro. Fiscale speurders hebben nieuwe aanwijzingen dat het administratief kantoor van het Vaticaan tussen 2000 en 2011 gebruikt is voor witwaspraktijken, insidetrading en marktenmanipulatie, zo bleek gisteren.

De curie
Paus Franciscus zal gesteund worden door het rapport in zijn strijd de curie te hervormen. De curie is het bestuursorgaan dat de paus helpt met het besturen van de katholieke kerk, vergelijkbaar met ministeries. Het orgaan bestaat uit allerlei hoge geestelijken, waaronder kardinalen.