Ohio zegt nee tegen legale marihuana

De inwoners van de Amerikaanse staat Ohio hebben gisteren in een referendum de legalisering van marihuana voor eigen verbruik verworpen. Ohio zou de vijfde -en grootste- Amerikaanse staat geweest zijn waar de drug in beperkte mate wordt toegelaten, maar het initiatief mislukte. De tegenstemmers waren in alle 88 kiesdistricten in de meerderheid.

In totaal werd het voorstel met tweede derde verworpen, blijkt na het tellen van meer dan zeventig procent van de stemmen. "Op een moment dat te veel families getroffen zijn door drugsmisbruik, hebben de inwoners van Ohio neen gezegd tegen een te makkelijke toegang tot drugs. Ze kiezen integendeel voor een pad dat de families en gemeenschappen versterkt", verklaarde gouverneur John Kasich, die ook aast op de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

De groep ResponsibleOhio was de drijvende kracht achter het referendum. Iedereen die ouder is dan 21 jaar mocht in het voorstel tot 289 gram marihuana bezitten, voor persoonlijk gebruik. In enkele andere VS-staten is de wetgeving over marihuanabezit al versoepeld: Colorado, Washington, Oregon en Alaska. In twintig staten is marihuana toegestaan voor medische doeleinden.