VW: "Geen fraude bij zwaardere motoren"

Er is ook sjoemelsoftware geïnstalleerd in de zwaardere 3 liter-motoren van autoconcern Volkswagen. Dat liet de Amerikaanse federale milieudienst EPA maandag weten. Volkswagen ontkent de aantijgingen. 

Volgens de EPA is de software waarmee gefraudeerd kan worden met uitstootwaarden ook geïnstalleerd in luxeauto's van de Volkswagen-dochters Porsche en Audi met V6-dieselmotoren. Het gaat om auto's van de modellen VW Touareg, Porsche Cayenne, Audi A6 Quattro, Audi A7 Quattro, Audi A8, Audi A8L en Audi Q5. Het zou voor het eerst zijn dat ook Porsches met sjoemelsoftware zijn ontdekt.

Volkswagen ontkent

Volkswagen sprak in een reactie de nieuwe beschuldigingen van de EPA tegen en stelde dat geen illegale software is gebruikt in V6-dieselmotoren. Het Duitse autoconcern zei dat zal worden samengewerkt met de milieudienst om de zaak op te helderen.

Porsche meldde in een reactie dat de beschuldigingen voor kennisgeving zijn aangenomen en worden onderzocht. De nieuwe topman van Volkswagen, Matthias Müller, stond eerder aan het hoofd van Porsche.

Kwartaalverlies

Het grootste autoconcern van Europa gaat alle auto's met sjoemelsoftware vanaf januari terugroepen naar de garage. Om de voorlopige kosten van de affaire te dekken, heeft het Duitse bedrijf miljarden opzijgelegd. Daardoor werd in het afgelopen kwartaal een verlies geleden van 1,7 miljard euro. Het is het eerste kwartaalverlies voor Volkswagen in zeker vijftien jaar.