MH370: Zoektocht kostte al 50 miljoen

Maleisië heeft al 231,45 miljoen ringgit (ongeveer 49 miljoen euro) gespendeerd aan de zoektocht naar het toestel van vlucht MH370, dat meer dan een jaar geleden verdween. Dat zei minister van Transport Liow Tiong Lai in het parlement. Het bedrag is berekend op het einde van oktober.

Volgens de minister is de volledige kost van de zoekoperatie, waarbij ook Australië en China zijn getroffen, niet gekend.

Compensatie

Het toestel van vlucht MH370 verdween op 8 maart 2014, nadat het was opgestegen in Kuala Lumpur op weg naar Peking. Liow zei ook dat luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines tot dusver gedeeltelijke compensatie betaalde aan familieleden van inzittenden van MH370, en aan 236 nabestaanden van passagiers van vlucht MH17 dat vorig jaar in Oekraïne neerstortte.

Nabestaanden

In totaal is 71,27 miljoen ringgit (ongeveer 15 miljoen euro) betaald aan de nabestaanden van de twee incidenten. Dat bedrag is gebaseerd op het Verdrag van Montréal uit 1999, dat de aansprakelijkheid van de luchtvaartmaatschappijen bepaalt.