"Elke 5 dagen wordt journalist gedood"

Sinds 2006 zijn wereldwijd meer dan 700 journalisten om het leven gebracht vanwege hun werk. Alleen al in 2013 en 2014 zijn 178 journalisten gedood toen ze hun beroep uitoefenden, zo maakte de Duitse UNESCO-commissie bekend. In een rapport van de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties staan de cijfers opgelijst.

"Gemiddeld iedere vijf dagen wordt een journalist vanwege zijn beroep omgebracht", aldus Wolfgang Schulz van de Duitse UNESCO-commissie.

Arabische landen

Volgens de cijfers van de VN-organisatie zijn de afgelopen twee jaar vooral de Arabische landen het gevaarlijkste gebied. Daar zijn 54 journalisten gedood bij hun werkzaamheden, in Latijns-Amerika en de Caraïben 51, in Azië en het gebied van de Stille Oceaan 30.

Internationale dag

De algemene directrice van UNESCO, Irina Bokowa, roept de landen op vervolging van misdaden tegen journalisten te garanderen. "Wanneer journalisten aangevallen en tijdens het uitoefenen van hun plicht gedood worden, moeten alle staatsrechtelijke middelen worden uitgeput", verklaarde ze.

De UNESCO benoemde twee jaar geleden 2 november tot de internationale dag tegen straffeloosheid voor misdaden tegen journalisten.