Dossier Vluchtelingencrisis

Weer Duits geweld tegen vluchtelingen

Duitsland is het voorbije weekend opnieuw opgeschrikt door geweld tegen vluchtelingen. In Magdeburg werden enkele Syrische asielzoekers aangevallen met baseballstokken. Elders in het oosten van Duitsland werden verschillende opvangplaatsen voor vluchtelingen in brand gestoken. De politie vermoedt dat rechts-extremisten achter de aanvallen zitten.

De daders in Magdeburg waren met een dertigtal. Ze vielen enkele Syrische vluchtelingen, tussen 26 en 35 jaar, aan. De slachtoffers hielden kneuzingen en verwondingen in het aangezicht over aan de aanval. Eén vermoedelijke dader van 24 jaar is opgepakt, zo maakte de politie bekend.

In Wismar, in het noordoosten van Duitsland, werden twee Syriërs het ziekenhuis ingeslagen. Volgens de politie werden de twee zaterdagavond aangevallen in de buurt van hun opvangtehuis. De aanvallers zouden met een twintigtal geweest zijn, en droegen truien met een kap. Ze konden nog niet worden opgespoord.

Bij een aanval op een huis met asielzoekers in Freital bij Dresden raakte een man lichtgewond. De 26-jarige Syriër liep snijwonden in zijn gezicht op, toen zaterdagnacht een explosief voor zijn slaapkamerraam ontplofte, aldus de politie. In dezelfde regio, waar de Pegida-beweging haar wortels heeft, brak vrijdagnacht in twee mogelijke opvangplaatsen voor vluchtelingen brand uit. Verschillende wooncontainers gingen in de vlammen op, de politie gaat uit van brandstichting. Niemand raakte gewond.