AKP behaalt absolute meerderheid

De AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan stevent af op een absolute meerderheid in het Turkse parlement. Met 99% van de stemmen geteld, haalt AKP 49,3% van de stemmen, ofwel 316 van de 550 parlementszetels. Daarmee doet de partij van Erdogan het beduidend beter dan tijdens de verkiezingen in juni. De pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) haalt de kiesdrempel van 10 procent en telt nu 59 zitjes in het parlement.

Met 49,3% van de stemmen doet de partij van Erdogan het 9% beter dan in juni. De republikeinse oppositiepartij CHP blijft status quo met 25,4 procent, terwijl de Koerdische HDP op een verlies afstevent en op dit moment 10,5% haalt. De MHP haalt 11,9%. De opkomst voor de verkiezing lag met 87,2 procent van de stemgerechtigden zeer hoog.

AKP verloor bij de verkiezingen van juni voor de eerste keer sinds 2002 haar absolute meerderheid in het parlement. Omdat de coalitieonderhandelingen tussen AKP en CHP mislukten, riep Erdogan nieuwe verkiezingen uit. De oppositie beschuldigt de president ervan de gesprekken opzettelijk te hebben doen mislukken, om nieuwe verkiezingen af te dwingen.

Premier bedankt God

De Turkse premier Ahmet Davutoglu, de voorzitter van de AK-partij, heeft gereageerd op de verkiezingsoverwinning van zijn partij. "Ik wil mijn dankbaarheid uitdrukken tegenover God", zei hij aan militanten van zijn partij. "Vandaag is een dag van triomf, maar ook een dag van bescheidenheid."

Rellen tussen Koerdische militanten en de politie in Diyarbakir

De uitslag van de verkiezingen heeft in de zuidoostelijke Turkse stad Diyarbakir voor rellen gezorgd tussen de politici en jonge Koerdische manifestanten. De incidenten begonnen in de buurt van de hoofdzetel van de linkse pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP), die volgens de meest recente partiële resultaten mogelijk de kiesdrempel van 10 procent niet haalt. In Diyarbakir wonen voornamelijk Koerden. De politie gebruikt traangas, terwijl de manifestanten met stenen gooien.