"Vliegtuig viel in lucht uit elkaar"

Het Russische passagiersvliegtuig dat zaterdag neerstortte in de Sinaï-woestijn, brak al in de lucht in stukken. Dat meldt de directeur van het Russische intergouvernementaal luchtvaartcomité (MAK), Viktor Sorotsjenko, aldus de Russische persbureaus. Volgens hem is het echter nog te vroeg om conclusies te trekken over de oorzaken van de crash.

"Het vliegtuig brak uiteen in de lucht en de brokstukken kwamen terecht op een grote oppervlakte van ongeveer 20 vierkante meter", aldus de expert. Het MAK is bevoegd voor de onderzoeken van luchtvaartrampen in Rusland. Sorotsjenko onderzoekt de crash van zaterdag samen met Franse, Duitse en Egyptische onderzoekers.

Eerder verklaarden andere experts ook al dat het vliegtuig vanwege de vindplaatsen van de brokstukken waarschijnlijk al in de lucht uiteen werd gereten door een explosie. De Egyptische autoriteiten gaven zaterdag namelijk aan dat de lichamen gevonden zijn in een perimeter van acht kilometer. Zondag werd de perimeter uitgebreid naar 15 kilometer.

Vandaag waren al nieuwe nieuwe beelden vrijgegeven vanop de plaats waar het vliegtuig gisteren neerstortte in de Sinaïwoestijn. Op de videobeelden is te zien hoe enorm de ravage is op de crashsite. Van het vliegtuig blijven enkel brokstukken over en persoonlijke voorwerpen van de passagiers liggen overal verspreid. Reddingswerkers zijn nu ter plaatse om de lichamen te bergen.

"Toeristen niet ongerust"

Of het de vliegtuigcrash in Egypte nu een aanslag was of niet, bij de toeristen in Egypte is er momenteel geen grote bezorgdheid over de vliegramp. Ook mensen die nog naar Egypte op reis vertrekken maken zich niet meteen zorgen. In een van de hotels in Sharm El-Sheikh waar vijf Russische passagiers verbleven, wordt wel aangeslagen gereageerd. Dat vertelt Christophe Lambrecht, een Belg die eigenaar is van verschillende hotels in Egypte.