Dossier Strijd tegen IS

Islamitische Staat eist vliegtuigcrash op

De Egyptische afdeling van terreurgroep Islamitische Staat zegt dat het verantwoordelijk is voor de crash van vlucht 7K9268. Dat meldt persagentschap AFP. Het Russische passagiersvliegtuig stortte vanochtend neer in de Sinaïwoestijn, toen het onderweg was van Sharm-el-Sheikh naar Sint-Petersburg. Alle 224 inzittenden kwamen om het leven. Bewijs voor de claim van Islamitische Staat is er vooralsnog niet.

"De soldaten van het kalifaat zijn er in geslaagd een Russisch vliegtuig neer te halen boven de Sinaï", zo luidt het in een statement van Islamitische Staat in Egypte, dat op Twitter verscheen. Daarin wordt duidelijk verwezen naar de Russische bombardementen op Islamitische Staat in Syrië. "De 230 christelijke Russen aan boord zijn allemaal dood", zo gaat het bericht verder. "Zodat jullie Russen en jullie bondgenoten beseffen dat jullie geen vrede zullen treffen in moslimlanden. Zoals jullie doden, zullen jullie ook gedood worden."

"Claim is weinig geloofwaardig"

Eerder hadden de Egyptische autoriteiten al gezegd dat het weinig waarschijnlijk is dat het vliegtuig neergeschoten is, maar dat een technisch probleem de crash veroorzaakt zou hebben. Volgens onbevestigde bronnen zou de piloot, net voor het toestel van de radar verdween, gewag gemaakt hebben van technische problemen.

Specialisten beschouwen de claim van Islamitische Staat weinig geloofwaardig, omdat er geen bewijs voor wordt geleverd. "Als IS verantwoordelijk zou zijn, zou het de aanval op het vliegtuig zeker gefilmd hebben", zegt de Nederlandse journalist en Midden-Oostenspecialist Harald Doornbos op Twitter. "Dat er geen video van de geclaimde aanval vrijgegeven wordt, betekent dat IS er niet achter zit.

“Islamitische Staat claimt de verantwoordelijkheid omdat het hen goed uitkomt." Dat zegt de Belgische politiek analist Koert Debeuf, die zelf in Egypte woont. “Maar alle feiten spreken de piste van een aanslag tegen. Er is geen enkel bewijs dat Islamitische Staat het vliegtuig heeft neergehaald. De eerste bevindingen op de plaats van de crash, wijzen ook op de piste van een technisch probleem.”

Touroperators mijden Sinaïwoestijn

Toch willen sommige luchtvaartmaatschappijen en touroperators liever op zeker spelen. Want veel toeristen die bijvoorbeeld naar Sharm El-Sheikh vliegen, vliegen over de Sinaïwoestijn. Lufthansa en Airfrance-KLM hebben al laten weten dat ze een andere route zullen nemen. En ook touroperators Thomas Cook en Jetair maken een omweg.

Geen overlevenden

De Airbus A321 van de Russische maatschappij Kogalymavia was om iets voor zeven uur vertrokken vanuit de Egyptische badstad Sharm-el-Sheikh. Zo'n twintig minuten na het opstijgen ging alle contact met de piloten verloren. Het toestel had 217 passagiers en zeven bemanningsleden aan boord, voornamelijk Russische vakantiegangers. Alle 224 inzittenden kwamen om het leven.