224 doden bij crash vliegtuig in Egypte

In Egypte is een Russisch vliegtuig met 224 passagiers aan boord neergestort in de Sinaïwoestijn. Volgens de Egyptische autoriteiten overleefde niemand de crash. Het toestel steeg op in Sharm-el-Sheikh en was onderweg naar Sint-Petersburg. Aan boord zaten voornamelijk Russische toeristen. Ook de zwarte doos is intussen gevonden en wordt nu geanalyseerd.

Even was er onduidelijkheid of het vliegtuig wel echt was neergestort. Na de melding van de eerste minister zeiden de Egyptische luchtvaartautoriteiten dat het toestel veilig en wel in het Turkse luchtruim vloog, maar dat bericht werd even later herroepen. Over het aantal overlevenden heerste ook onduidelijkheid. Eerst was er sprake van stemmen die vanuit het wrak te horen waren, maar volgens de Egyptische autoriteiten overleefde niemand van de 224 passagiers de crash.

Russische toeristen

De Airbus A321 van de Russische maatschappij Kogalymavia was om iets voor zeven uur vertrokken vanuit de Egyptische badstad Sharm-el-Sheikh. Zo'n twintig minuten na het opstijgen ging alle contact met de piloten verloren. Volgens de Egyptische luchtvaartautoriteiten waren voornamelijk Russische vakantiegangers aan boord van het toestel.

Islamitische Staat claimt neerhalen vliegtuig

Over de oorzaak van de crash is nog niets bekend. Volgens de Egyptische autoriteiten is het in ieder geval weinig waarschijnlijk dat het vliegtuig neergeschoten is. De eerste bevindingen zouden wijzen in de richting van een technisch probleem. Bovendien zou volgens onbevestigde bronnen de piloot, net voor het toestel van de radar verdween, gewag gemaakt hebben van technische problemen.

Toch claimt de Egyptische afdeling van terreurgroep Islamitische Staat dat het verantwoordelijk is voor de crash van het Russische toestel. "De soldaten van het kalifaat zijn er in geslaagd een Russisch vliegtuig neer te halen boven de Sinaï", zo luidt het in een statement van Islamitische Staat in Egypte, waarover persbureau AFP bericht. Al trekken specialisten die betrouwbaarheid van die claim sterk in vraag.