27 Doden bij explosie in Roemeense club

In een nachtclub in Boekarest zijn gisterenavond minstens 27 doden gevallen, als gevolg van een ontploffing gevolgd door een brand. Dat maakten de Roemeense ordediensten vannacht bekend. Zo'n 180 mensen raakten gewond en werden naar verschillende ziekenhuizen overgebracht. Het gaat om één van de grootste rampen in het land in jaren.

Roemenen opgeroepen om bloed te geven
De Roemeense president Klaus Iohannis verklaarde op Facebook zijn medeleven met de slachtoffers. Hij zei "aangedaan en erg bedroefd te zijn" over de tragedie. "Dit is een erg droevig moment voor ons land". De Roemeense regering houdt zaterdag crisisberaad over de ramp. Het ministerie van Volksgezondheid riep de Roemenen alvast op om bloed te geven. Het gerecht is een onderzoek geopend. Er is nog geen officiële mededeling gedaan over de oorzaak.

Brand door vuurwerk
Getuigen die aanwezig waren in de Colectiv nachtclub vertelden dat er omstreeks 23 uur vuurwerk werd afgestoken bij een concert van de lokale metalband 'Goodbye to Gravity'. Als gevolg daarvan vloog isolatiemateriaal naast het podium in brand. Een medewerker zou geprobeerd hebben om het vuur te blussen, maar dat lukte niet. Toen de vlammen zich verspreidden over de muren en het plafond ontstond er paniek.

Vertrappeld tijdens vlucht
In de club waren zo'n 200 mensen aanwezig, het ging vooral om jongeren. Eerder werd er nog bericht over 400 toeschouwers. Bij de vlucht naar buiten raakten mensen vertrappeld. De nachtclub zou een tiental dagen geleden nog een boete hebben gekregen toen er bij een veiligheidsonderzoek niet voldoende gekwalificeerde medewerkers voorhanden waren.