Sjoemelsoftware VW eist 59 levens in de VS

De sjoemelsoftware van Volkswagen zorgt in de Verenigde Staten alleen al voor 59 vroegtijdige overlijdens. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, waarover de Britse krant The Guardian schrijft. De overlijdens zijn te wijten aan de extra hoeveelheid fijn stof die vrijkomt en de blootstelling aan ozon.

In de Verenigde Staten rijden zo’n 482.000 dieselauto’s van Volkswagen met de sjoemelsoftware. De onderzoekers gaan ervan uit dat zij tussen 2008 en 2015 samen 40,5 miljard kilometers hebben afgelegd, wat voor een extra uitstoot van 36,7 miljoen kilogram fijn stof heeft gezorgd.

Naast de 59 vroegtijdige overlijdens schat het onderzoek in dat ook 31 Amerikanen chronische bronchitis zullen krijgen en 34 mensen met hartproblemen zullen worden opgenomen in het ziekenhuis. Dat alles zal de Amerikaanse economie ruim 820 miljoen euro kosten.

De onderzoekers zijn er wel van overtuigd dat als Volkswagen tegen eind 2016 alle sjoemelauto’s terugroept, meer dan 130 vroegtijdige kunnen worden vermeden. Voor de 59 waarvan nu al sprake, is het al te laat.