Militaire zeppelin op de dool in de VS

In Maryland, in de VS, is een militaire ‘blimp’ of zeppelin van zijn verankering losgekomen en aan het rondzweven over het noordoosten van de States. Intussen is hij weer aan de grond gekomen. Hij heeft tijdens zijn zwerftocht wel voor stroompannes gezorgd, zo laten de Amerikaanse militaire autoriteiten weten.

De blimp maakte weer contact met de aarde nabij Moreland Township, in de staat Pennsylvania. "Een militair team is onderweg om de zeppelin op te halen", aldus Norad, het North American Aerospace Defense Command. "Onderweg heeft de zeppelin een aantal elektriciteitskabels losgerukt, waardoor zo'n 20.000 huishoudens zonder elektriciteit kwamen te zitten", zo berichtten Amerikaanse media.

De blimp is 70 meter lang en kan het in principe 30 dagen lang uitzingen in de vrije lucht. Hij werd tijdens zijn avontuurlijke uitje achternagezeten door F16-jachtvliegtuigen die hem tot op 4.800 meter hoogte achtervolgden. Intussen zorgden de federale luchtvaartautoriteiten ervoor dat er geen passagiers- of vrachtvliegtuigen werden gehinderd door de rondzwervende blimp.

De blimp in kwestie dient om het binnenkomende luchtverkeer, inclusief drones en kruisraketten, ten noorden van Washington te traceren.