"Zwaar gefaald in dossier van Fyra"

Verschillende Nederlandse politici hebben gelogen over de Fyra. Dat maakte de Nederlandse parlementaire onderzoekscommissie die het mislukken van de Fyra onderzocht vanmiddag bekend. De politici hebben verscheidene keren ontijdig, onvolledig of onjuist geïnformeerd over de hoge snelheidsverbinding tussen Amsterdam en Brussel, zo klinkt het. 

Het rapport kreeg de opmerkelijke titel "De reiziger in de kou". De Fyra bracht de treinreiziger niet wat er beloofd werd, omdat zowel politici als de Nederlandse Spoorwegen andere belangen steeds voorrang gaven boven het reizigersbelang, zo vindt de commissie. De NS was er alleen maar op uit om concurrenten van het spoor te houden en het eigen monopolie veilig te stellen.

Vooral de bevoegde staatssecretaris voor Infrastructuur Wilma Mansveld krijgt er zwaar van langs in het rapport. Volgens de commissie liet ze in de Nederlandse Tweede Kamer uitschijnen dat het steeds beter ging met de Fyra. Ze heeft nooit duidelijk gemaakt dat er grote inspanningen nodig zouden zijn om de problemen met de Fyra op te lossen.

De Fyra werd eind 2012 gelanceerd als nieuwe hogesnelheidstrein tussen Brussel en Amsterdam. Maar al meteen werd duidelijk dat de trein met zware technische problemen kampte. Daardoor heeft de ‘floptrein’ maar zes weken op het volledige traject. In juni 2013 werd er definitief beslist op de Fyra niet meer te laten rijden.

Bekijk ook: