Dossier Vluchtelingencrisis

Oostenrijk bouwt hek op grens met Slovenië

Oostenrijk gaat een omheining optrekken langs zijn grens met Slovenië. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner vandaag aangekondigd. Bedoeling is om de toestroom aan vluchtelingen op een meer gecontroleerde manier te laten verlopen. De grens wordt niet gesloten, zo verzekerde de minister op de Oostenrijkse televisie.

"De voorbije weken toonden groepen migranten zich ongeduldiger, agressiever en emotioneler”, zei Mikl-Leitner, lid van de conservatieve ÖVP die in de regering een coalitie vormt met de sociaaldemocratische SPÖ. Het gaat er volgens de Oostenrijkse minister om "alle voorzorgen te nemen." Vluchtelingen moeten nu vaak uren wachten in de koude om de grens tussen Slovenië en Oostenrijk over te steken.

Hongarije heeft al omheiningen met prikkeldraad opgetrokken aan de grenzen met Servië en Kroatië. Daardoor proberen vluchtelingen nu via Slovenië West- en Noord-Europa te bereiken. Sinds 17 oktober kwamen bijna 90.000 migranten via het Sloveense grondgebied. Mikl-Leitner kreeg de voorbije week in Oostenrijk veel kritiek met haar pleidooi voor de constructie van een Fort Europa.