Maxima terug uit China door ziekte

De Nederlandse koningin Maxima keert eerder terug uit China. Ze vliegt vanwege haar ziekte dinsdagavond al terug naar Nederland en wordt dan voor nader onderzoek opgenomen in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. Daartoe is besloten na overleg met artsen, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). De koningin heeft een nierbekkenontsteking. Ze krijgt medicatie, maar de symptomen, zoals koorts en rugpijn, blijven aanhouden.

Koning Willem-Alexander zal het programma van het staatsbezoek tot en met donderdag vervolgen zoals gepland. Via Twitter laat hij weten dankbaar te zijn voor alle goede wensen: "Veel dank voor alle beterschapswensen, ik geef ze door aan mijn vrouw."

Tijdens het staatsbezoek aan China werd bij Maxima een nierbekkenontsteking vastgesteld, een bacteriële infectie van de wand van het nierbekken van één of beide nieren. De ziekte kan op elke leeftijd voorkomen en komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. De ziekte, waarbij sprake is van koorts, soms met koude rillingen, pijn en algeheel ziek zijn, wordt in het algemeen behandeld met antibiotica. Veel drinken en rust helpen ook.