Aardbeving van 7,5 treft Zuid-Azië

Het zuiden van Azië is maandagnamiddag lokale tijd getroffen door een zware aardbeving van 7,5 op de schaal van Richter. In Pakistan is er sprake van 71 doden, in Afghanistan vielen 24 doden onder wie twaalf schoolmeisjes die vertrappeld werden in de paniek. De schok was te voelen tot in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad en de Indiase hoofdstad New Delhi. Er is ook sprake van meer dan 500 gewonden in Pakistan.

Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS lag het epicentrum op 70 kilometer ten zuiden van de stad Faisabad, in het gebergte Hindoekoesj. De regio ligt op het drielandenpunt van Afghanistan, Pakistan en Tadzjikistan. In Kaboel, 250 kilometer ten zuidwesten van het epicentrum, vertonen heel wat hoge gebouwen scheuren, maar er is geen informatie over slachtoffers.

Pakistan

Ook in Islamabad werd de beving gevoeld. De Pakistaanse meteorologische dienst sprak van een beving van 8,1. Er zouden al 71 doden geteld zijn. In de Swat-Vallei zouden al zeker 500 mensen gewond geraakt zijn bij de beving. In Peshawar is een groot gebouw ingestort. In het noorden van Pakistan is er geen elektriciteit meer en ligt het telefoonverkeer plat. In de buurt van Abbottabad waren er verschillende aardverschuivingen als gevolg van de aardbeving.

India

In New Delhi trilden talrijke gebouwen minutenlang op hun grondvesten. In Srinagar, de grootste stad van Indiaas Kasjmir, liepen de mensen in paniek de straat op. Er is nog geen informatie over slachtoffers. Het verkeer ligt stil en de mobiele telefoonnetwerken liggenplat.

Nepal

Volgens eerste berichten werd Nepal, dat in april nog getroffen werd door een zware aardbeving, gevrijwaard maar de beving werd ook in de bergstaat gevoeld. In welke mate is niet duidelijk.