Eurosceptici grote winnaar in Polen

De katholieke conservatieven van de eurosceptische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van Jaroslav Kaczynski zouden volgens de eerste cijfers van drie televisiezenders een absolute meerderheid hebben behaald bij de parlementsverkiezingen in Polen.

Volgens de gegevens, gebaseerd op exit polls, zou PiS bij de verkiezingen van zondag 39,1 procent van de stemmen hebben gehaald. Dat geeft de partij recht op 242 van de 460 zetels in het Poolse parlement.

Het liberale Burgerplatform van uittredend premier Ewa Kopacz en Europees president Donald Tusk zou met 23,4 procent van de stemmen en 133 zetels genoegen moeten nemen.

In een eerste reactie wees partijleider Kaczynski erop dat het de eerste keer is sinds de val van het communisme dat één partij Polen alleen kan besturen. Hij zei niettemin "de hand te willen reiken" aan partijen die willen samenwerken met PiS. Kopacz van haar kant erkende haar nederlaag, maar beklemtoonde dat haar partij Polen in een betere staat achterlaat dan toen ze acht jaar geleden aan de macht kwam.