Israëli’s op straat voor vrede met Palestijnen

Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de aanslag op oud-premier Yitzhak Rabin zijn zaterdagavond in Tel Aviv duizenden Israëli's de straat opgegaan om te manifesteren voor de hervatting van de vredesonderhandelingen met de Palestijnen.

"De weg die in 1995 werd afgesloten met de moord van Rabin blijft meer dan ooit de te volgen weg", zo verklaarde woordvoerder Anat Ben Nun van Peace Now, één van de groepen die de manifestatie organiseerde. Het huidige geweld "is volledig gekoppeld aan de weg die nooit werd ingeslagen in 1995".

Rabin werd in 1995 vermoord door een orthodoxe jood. De man verzette zich tegen de vredesakkoorden van Oslo die Rabin twee jaar eerder had ondertekend en die de oprichting van de Palestijnse Autoriteit mogelijk maakte, een belangrijke stap in de richting van een Palestijnse staat. Rabin, de Israëlische president Shimon Peres en de Palestijnse leider Yasser Arafat ontvingen daarvoor de Nobelprijs.

Vandaag lijkt een politieke oplossing voor één van de oudste conflicten ter wereld ver weg. De recente golf van geweld doet zelfs vrezen voor een nieuwe intifada.