Zwaarste orkaan ooit, schade valt mee

De orkaan Patricia, die aangekondigd werd als de krachtigste uit de geschiedenis, heeft minder schade aangericht dan verwacht in Mexico. Dat zei de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto vrijdagavond plaatselijke tijd op de televisie. Ondertussen is de orkaan afgezwakt tot categorie 2.

"De eerste berichten bevestigen dat de schade minder groot is dan verwacht wordt van een orkaan met deze kracht", zei Peña Nieto. "Toch is het belangrijk dat de bevolking blijft schuilen. We mogen onze waakzaamheid niet laten verslappen. Ik hamer erop dat het gevaarlijkste deel van de orkaan nog niet op ons grondgebied is." De president waarschuwde dat Patricia nog voor hevige regen zal zorgen aan de kust van de Stille Oceaan, maar ook in de staten in het centrum en het noordoosten. 

In een paar uur tijd ontwikkelde de storm zich tot de krachtigste orkaan uit de geschiedenis met winden tot 325 kilometer per uur. Gevreesd werd voor een grote ramp als ze aan land zou gaan in Mexico. Orkaan Patricia is sterker dan tyfoon Haiyan, waarbij 7.350 personen omkwamen in de Filipijnen in november 2013. Orkaan Patricia verloor kracht toen ze aan land ging aan de Mexicaanse kust met winden van nog steeds 270 kilometer per uur.