AZG moet Oekraïense Donetsk verlaten

De toestemming van Artsen Zonder Grenzen (AZG) om in het Oekraïense Donetsk te werken is ingetrokken. Aan de ngo is gevraagd om onmiddellijk haar activiteiten stop te zetten. Artsen Zonder Grenzen reageert geschokt op de plotse wending. "Dit zal levensbedreigende gevolgen hebben voor de patiënten die wij achterlaten. We vragen aan het Humanitair Comité van de zelfverklaarde Volksrepubliek van Donetsk (DPR) om haar beslissing te herzien, zodat we ons werk kunnen hervatten", zegt Bart Janssens, directeur operaties van Artsen Zonder Grenzen.

Sinds het begin van het conflict in mei 2014 in het oosten van Oekraïne heeft Artsen Zonder Grenzen geneesmiddelen en materiaal uitgedeeld aan 170 medische faciliteiten. Hiermee konden oorlogsgewonden en patiënten met chronische ziekten behandeld worden. AZG organiseert sinds mei 2015 mobiele teams in plaatsen waar dokters en verplegers zijn gevlucht, of waar de apotheken leeg zijn. Die teams voerden tot dusver 85.000 consultaties uit, samen met de plaatselijke gezondheidsinstanties.

"We zijn vrijwel de enige organisatie die een tbc-behandeling biedt in gevangenissen, insuline voorziet voor diabetespatiënten en dialyseproducten voor nierfalen", stelt Janssens. "Door de stopzetting van onze activiteiten worden duizenden patiënten met chronische ziekten van de ene dag op de andere aan hun lot overgelaten." Artsen Zonder Grenzen kreeg naar verluidt geen verdere toelichting over de beslissing.

Foto: archief