Zwaarste orkaan ooit op weg naar Mexico

Orkaan Patricia, die vanop de Stille Oceaan onderweg is naar Mexico, is officieel de zwaarste orkaan die ooit gemeten is. Dat meldt het ‘Hurricane Center’ in Miami, dat alle tropische stormen analyseert. In Mexico bereidt men zich voor op het ergste. De regering heeft er alvast de noodtoestand uitgeroepen.

Verwacht wordt dat Patricia in de nacht van vrijdag op zaterdag het Mexicaanse vasteland bereikt. De Mexicaanse regering heeft alvast de noodtoestand uitgeroepen in 56 dorpen in de buurt van de kust. De vissersboten worden in de haven gelaten en ook toeristen en watersporters krijgen de raad zich niet in het water te begeven.

In de deelstaten Guerrero, Michoacan, Colima en Jalisco wordt rekening gehouden met hevige regenval en golven die tot vier meter hoog kunnen worden. Er wordt ook gewaarschuwd voor overstromingen en aardverschuivingen.

"Zwaarder dan orkaan Haiyan"

Patricia is met snelheden tot 320 kilometer per uur de zwaarste orkaan die ooit is waargenomen. Sterker nog dan orkaan Haiyan, die in 2013 in de Filipijnen aan land ging. Dat zegt VTM-weervrouw Jill Peeters.