Dossier President Trump

Hillary Clinton 11 uur lang ondervraagd

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton is gisteren tijdens een hoorzitting in het Amerikaans Congres maar liefst elf uur lang ondervraagd over de terreuraanslag op het Amerikaans consulaat in het Libische Benghazi. Die aanslag vond plaats op 11 september 2012, toen Clinton nog minister van Buitenlandse Zaken was. Bij de aanval in de Oost-Libische stad kwamen in 2012 ambassadeur Christopher Stevens en drie andere Amerikanen om. Clinton werd door twaalf commissieleden op de rooster gelegd over die affaire.

Hoewel de ondervraging elf uur lang duurde, kwamen er geen opvallende nieuwe feiten aan het licht. Clinton benadrukte dat ze haar verantwoordelijkheid had genomen. "Voordat ik mijn ministerfunctie verliet, had ik hervormingen gelanceerd waardoor onze mensen op het terrein beter beschermd worden en waardoor de kans op een andere tragedie in de toekomst verminderd werd", zo verklaarde ze. Het was al de tweede keer dat Clinton voor de onderzoekscommissie moest getuigen. Ze werd in januari 2013 ook al eens ondervraagd. 

Clinton ligt onder vooral bij de Republikeinen onder vuur over de manier waarop zij de zaak-Benghazi heeft behandeld en de diverse officiële verklaringen die over het incident werden gegeven. Zo veranderde de aanval op 24 uur tijd van een uit de hand gelopen spontane moslimbetoging tot een welbewuste islamitische terreuraanslag. Stevens zou volgens sommige bronnen ook betrokken geweest zijn bij Amerikaanse wapenleveringen via Libische milities aan Syrische doodseskaders. 

De Republikeinen vermoeden dat Clinton in de zaak sommige dingen in de doofpot heeft gestoken, een overtuiging die enkel maar versterkt werd door Clintons onoordeelkundig gebruik van een privaat e-mailaccount. De Democraten stellen evenwel dat het gaat om een Republikeinse poging om de presidentskandidate te beschadigen.