Dit is de dader van de aanslag in Zweden

Vanmorgen drong een jongeman binnen in een school in het stadje Trollhättan in Zweden, niet ver van Gotenburg. Hij was verkleed als Darth Vader uit Star Wars, en gewapend met een zwaard. Hij stak twee leerkrachten en twee leerlingen neer. Een leraar en één leerling zijn overleden. De politie heeft de dader doodgeschoten.

Net voor zijn aanslag ging de dader nog op de foto met leerlingen die hem zagen rondlopen in de gangen van de school. Ze hadden geen benul van wat hij van plan was, en dachten dat het om een Halloweengrap ging. Hij was verkleed als Darth Vader uit Star Wars en droeg een zwaard.

Zweedse media meldden donderdagavond dat de dader een "sympathisant van extreemrechts" was en dat de school die hij viseerde vooral door migrantenjongeren wordt gefrequenteerd. De 21-jarige moordenaar was, volgens die media, gefascineerd door oorlogsfilms, de romans van Stephen King, Adolf Hitler en het nazisme. Hij haatte migranten en de islam en was een aanhanger van de Democraten van Zweden, ondanks haar naam een extreemrechtse partij.