Zwaardaanval Zweedse school: 2 doden

Een gemaskerde jongeman in zwarte kledij valt een Zweedse school binnen en haalt met een blank wapen uit naar schooljongens en leraars. Een jongen en een leerkracht zijn dood. Anderen vechten nog voor hun leven. De dader zelf overlijdt in het ziekenhuis.

Een met een zwaard gewapende jongeman heeft in een school in Zweden een leraar en een schooljongen doodgestoken en twee mensen levensgevaarlijk verwond. De 21-jarige dader bezweek donderdagnamiddag in een ziekenhuis, nadat de politie hem met schoten had tegengehouden. Gemaskerd, in zwarte kledij en met een zwaard gewapend stapte de dader de school in Trollhättan binnen, getuigden scholieren op televisie. Volgens de politie haalde hij met verschillende "soorten messen" uit. Of het nu om een zwaard of een lang mes ging, hebben de speurders nog niet verduidelijkt.

Halloweengrap

Omdat de aanval zo kort voor Halloween gebeurde, dachten de schooljongens aanvankelijk dat het om een grap ging, aldus de televisie. "Enkele schooljongens wilden een foto van hem maken en zijn zwaard aanraken".Het zou om een school voor probleemkinderen gaan. Al vaker is er over de veiligheid van de scholieren gediscussieerd, zei een oppositielid in Trollhättan. Rond 400 kinderen en jongeren van de basisschool en het lagere middelbaar volgen les aan de school.

"Zwarte dag voor Zweden"

De laatste keer dat iemand met een wapen scholieren aanviel in Zweden, dateert al van 54 jaar geleden. Stefan Löfven, de premier van Zweden, is onderweg naar de school. Hij gaf al een eerste schriftelijke reactie: "Dit is een zwarte dag voor Zweden. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families, de studenten, het personeel en de hele getroffen gemeenschap. Worden kunnen niet beschrijven wat zij nu doormaken. We moeten er voor zorgen dat ze alle steun krijgen die ze nodig hebben."

Motief nog onduidelijk

Over het motief van de dader hebben de speurders nog het raden. Pas in de late namiddag zal de politie op een persconferentie meer details geven.