Joe Biden stapt niet in de presidentsrace

Democraat Joe Biden stelt zich geen kandidaat voor het presidentschap in de Verenigde Staten. Biden heeft heel lang gewacht om zijn deelname bekend te maken en de speculaties lopen al maanden. Maar nu heeft hij officieel aangekondigd geen kandidaat te zijn, omdat "het momentum voorbij is."

Biden deed de aankondiging in het bijzijn van zijn vrouw en president Obama, in de tuin van het Witte Huis. "Mijn familie heeft tijd nodig gehad om te rouwen over het verlies van onze zoon. Daardoor werd de tijd om in te stappen steeds korter. Ik ben van oordeel dat het momentum nu voorbij is", lichtte Biden zijn keuze toe. Hij heeft de afgelopen maanden veel en lang overlegd met zijn familie en adviseurs over een mogelijke kandidatuur. De vicepresident zegt dat hij niet zeker is of daar emotioneel klaar voor is. De 47-jarige zoon van Biden stierf afgelopen mei, aan een hersentumor.

Dat Biden net nu aankondigt geen presidentskandidaat te zijn, is geen toeval. Het heeft alles te maken met het goede optreden van Hillary Clinton in het eerste debat van de Democratische kandidaten vorige week. “Toen bleek dat de cijfers voor Hillary naar beneden ging, werd Joe Biden het plan B. Maar door het goede debat is duidelijk dat dat plan B niet langer nodig is”, vertelt VTM NIEUWS-reporter Greet De Keyser.

Met zijn beslissing effent Biden het pad voor Hillary Clinton als de presidentskandidaat voor de Democraten. Zij heeft nu enkel nog Bernie Sanders als concurrent, maar die maakte geen goede indruk in het laatste debat. Een instap van Biden had wel een stevig obstakel kunnen vormen. Als vicepresident kan Biden namelijk rekenen op heel wat populariteit.