Is de Tesla S dan toch niet zo betrouwbaar?

Opdoffer voor de Californische autobouwer Tesla: een gerespecteerd Amerikaans consumentenmagazine trekt de betrouwbaarheid van de elektrische Model S op lange termijn in twijfel. Het magazine raadt de wagen niet langer aan nadat uit een bevraging bij eigenaars een lange lijst betrouwbaarheidsproblemen was voortgekomen.

Het blad Consumer Reports had de Tesla Model S eerder "de best presterende wagen die we ooit getest hebben" genoemd, maar het magazine komt daar dus op terug. Om aangeraden te worden moet de wagen voor het blad voldoen aan strenge test-, betrouwbaarheid- en veiligheidsstandaarden. Door weerkerende problemen met onder meer de aandrijving, lekken en het aanraakscherm verwacht het blad dat de Tesla-eigenaars meer problemen kunnen krijgen dan gemiddeld. De berichtgeving kan ernstige gevolgen hebben voor het bedrijf van miljardair Elon Musk.

Tesla zet zichzelf immers in de markt als producent van een uitzonderlijk high-end product. Een Model S kost bovendien tot 130.000 dollar. Dinsdag doken de Tesla-aandelen tijdens de handel meer dan 10 procent naar beneden en eindigden ze de beursdag met net geen 7 procent verlies.