Al zeker 47 doden na tyfoon Koppu

De doortocht van de tyfoon Koppu heeft op de Filipijnen nu al het leven gekost aan zeker 47 mensen. Dat blijkt uit een nieuwe balans. De stijging is te verklaren doordat er nu pas informatie komt uit de meest afgelegen gebieden. Het ergste lijkt intussen achter de rug: op sommige plekken begint het niveau van het water te dalen, en er valt ook minder regen.

De tyfoon kwam zondag aan land op het eiland Luzon, het grootste eiland van de Filipijnen. Dat ging gepaard met windsnelheden tot 210 kilometer per uur. In de grote landbouwvlaktes ten noorden van de hoofdstad Manilla deden zich overstromingen voor. Oogsten werden vernietigd, en vee verdronk. Meer dan 300 dorpen liepen onder water. Daar lieten 17 mensen het leven, in de berggebieden kwamen 16 mensen om door aardverschuivingen. De andere slachtoffers vielen in de andere regio's. Tienduizenden mensen raakten ontheemd.

De tyfoon, die intussen een tropische storm is geworden, heeft Luzon woensdag verlaten. De Filipijnen krijgen elk jaar gemiddeld een twintigtal tyfoons over zich heen.