Belgen aan start van zonnewagenrace

In Darwin in het noorden van Australië is zondag de aftrap gegeven voor de ruim 3.000 kilometer lange race door de woestijn naar het zuidelijke Adelaide, met wagens die enkel op zonne-energie rijden. De World Solar Challenge is één van de moeilijkste en meest prestigieuze wedstrijden in zijn soort.

Aan de wedstrijd nemen 46 wagens deel, met teams uit 25 verschillende landen. De meeste voertuigen zijn gebouwd door universiteiten of onderzoekscentra, maar het team van Texas rijdt bijvoorbeeld met een wagen die gemaakt werd door humaniorastudenten. Voor ons land neemt de 'Punch One' deel, gebouwd door Leuvense studenten en bestuurd door racepiloot Bert Longin. De Belgen eindigden in de kwalificatie op de vierde plaats, wat betekent dat ze vandaag als vierde aan de start van de wedstrijd kwamen.

Vijfde plaats na pech

Het team eindigde vandaag op de vijfde plaats. Piloot Bert Longin nam de eerste kilometers voor zijn rekening en hij haalde meteen twee teams in. De Belgen reden een lange tijd op de tweede plaats, maar kregen jammer genoeg te maken met pech. Er geraakte een voorwerp in de wielkast en de zonnewagen kreeg platte band. De bandenwissel duurde amper tien minuten, maar het team verloor wel drie plaatsen. "Het goede nieuwe is dat de 5 eerste teams vlak bij elkaar zitten. Als we geen platte band hadden gehad, stonden we waarschijnlijk nu op de tweede plaats. Heel jammer dus. Maar de studenten hebben goede hoop voor de komende dagen," laat Sarah Somers van het Solar Team weten.

Snelheden tot 120 km/uur

De lichtgewichtwagens die deelnemen aan de race halen snelheden tot 120 kilometer per uur. Elke dag om 17 uur wordt de race stilgelegd. Dan kan er nog gesleuteld worden aan de wagen, alvorens te kamperen in de woestijn.

De World Solar Challenge wordt al sinds 1987 om de twee jaar georganiseerd. Verwacht wordt dat de eerste wagens woensdag al in Adelaide zullen aankomen.