Dossier Vluchtelingencrisis

Vluchtelingencrisis: Merkel naar Turkije

Voor het eerst in meer dan tweeënhalf jaar reist de Duitse kanselier Angela Merkel naar Turkije af. Aanleiding is de vluchtelingencrisis, waarbij Duitsland dit jaar alleen al zo'n 800.000 mensen moet opvangen. Zondag heeft Merkel een ontmoeting met premier Ahmet Davutoglu en met president Recep Tayyip Erdogan.

Turkije is het belangrijkste transitland voor vluchtelingen uit Syrië of Afghanistan op weg naar de Europese Unie. Een groot deel verkiest daarbij Duitsland als eindbestemming. Tegelijk vangt Turkije volgens Erdogan ook zelf 2,5 miljoen oorlogsvluchtelingen op uit buurland Syrië. Het land vraagt aan de EU 3 miljard euro om nog meer mensen op te vangen, driemaal zo veel als de Europese landen hebben aangeboden. Daarnaast ligt zondag ook visumvrijstelling voor Turkse staatsburgers of de erkenning van Turkije als veilig herkomstland op tafel.

Kritiek

Het bezoek van Merkel aan Turkije krijgt kritiek in eigen land. Zo wijzen de Groenen erop dat ze door haar bezoek Erdogan extra stemmen kan bezorgen. Binnen twee weken zijn het verkiezingen in Turkije. "Erdogan is niet de oplossing voor de problemen. Het is zijn beleid dat het vluchtelingenprobleem mee veroorzaakt", zegt voorzitter Cem Ozdemir van de Duitse groenen. De partij wil dat Merkel ook de Turkse oppositie zou ontmoeten. Die Linke verwijt de bondskanselier dan weer dat ze "juist met brandstichter Erdogan een pact gaat sluiten voor het blussen van de vluchtelingencrisis".

Maar ook bij zusterpartij CSU is er kritiek. Daar waarschuwt men niet teveel toegevingen te doen aan Turkije. "Het land vertoont duidelijke tekortkomingen met de mensenrechten, zoals de persvrijheid. En ook de toestand van de christenen is er 'uiterst kritiek'". Merkel van haar kant beklemtoont dat Europa zijn buitengrenzen niet alleen kan beschermen, wanneer er geen afspraken worden gemaakt met Turkije. Volgens haar zal de toestand van de mensenrechten een rol spelen.

Zondagavond keert Merkel alweer terug naar Duitsland.