Boot kapseist in Odessa: 12 doden

Bij een scheepsongeval voor de Oekraïense havenstad Odessa aan de Zwarte Zee zijn minstens twaalf mensen omgekomen. De rondvaartboot Iwolga met in totaal 36 mensen aan boord was 1 kilometer voor de kust gekapseisd. Dat deelden de autoriteiten van de havenstad zaterdag mee. De redders hebben 23 overlevenden uit het water gevist.

Een passagier was tegen de avond nog vermist. Volgens havenwoordvoerder Vladimir Sjmak lag een storm aan de basis van de tragedie. Bovendien had het schip geen reddingsvesten aan boord. Premier Arseni Jatsenjoek heeft een speciale commissie met het onderzoek van het ongeval belast. Van de overlevenden werden er 18 naar het ziekenhuis gebracht.

De Iwolga was volgens de eerste vaststellingen op de middag weggevaren uit een nabijgelegen privéhaven. Op zijn terugkeer kapseisde het schip. De gouverneur van Odessa en de Georgische ex-president Michail Saakasjvili braken een werkbezoek in West-Oekraïne af. Onderminister van Infrastructuur Joeri Vaskov wordt in Odessa verwacht. De miljoenenstad is de belangrijkste haven van de voormalige Sovjetrepubliek Oekraïne.