Politica neergestoken in Keulen

Na een steekpartij zaterdagochtend is de Keulse kandidaat-burgemeester Henriette Reker buiten levensgevaar. Dat hebben haar medewerkers via Rekers Twitteraccount laten weten. Morgen wordt in Keulen een nieuwe burgemeester verkozen. 

Een 44-jarige man stak de partijloze Reker vanochtend om iets over negen neer bij een campagnestand van de CDU. Die partij heeft, samen met de groenen en de FDP, haar steun uitgesproken voor Rekers kandidatuur. Behalve Reker raakten nog vier anderen gewond, van wie één zwaargewond. Reker zelf raakte zwaargewond, maar verkeert niet in levensgevaar.

Oneens met vluchtelingenpolitiek

De aanvaller werd snel opgepakt en is inmiddels verhoord. Volgens ooggetuigen stak hij in het rond met een mes van 20 centimeter lang. Voor de aanval had hij geroepen "Ik red de Messias. Het is helemaal verkeerd wat hier gebeurt, ik bevrijd jullie van zulke mensen." Na de aanval bleef hij gewoon staan en zei hij dat hij dat moest doen. "Ik bescherm jullie allemaal."

Tijdens zijn verhoor noemde de dader het Duitse vluchtelingenbeleid als motief voor zijn daad. Op de plaats delict en later in de patrouillewagen op weg naar het politiebureau had hij benadrukt dat hij het niet eens was met de vluchtelingenpolitiek van Reker (partijloos) en bondskanselier Angela Merkel (CDU), berichtten verschillende media onder aanhaling van politiekringen.

Verkiezing gaat door

Na de steekpartij kwam de top van het stadsbestuur samen om zich te beraden over de gevolgen voor de voor zondag geplande verkiezingen. Daar werd beslist dat de burgemeestersverkiezingen toch doorgaan.