Dossier Vluchtelingencrisis

Hongarije sluit grens met Kroatië

Hongarije heeft vrijdag rond middernacht, zoals aangekondigd, de 300 kilometer lange grens met Kroatië afgesloten. Op slechts twee plaatsen kan men nog de grens over, maar dan moet men wel over papieren beschikken, wat voor vluchtelingen uit Syrië of Afghanistan niet het geval is.

De grenspost van Zakany, een officieuze grensovergang op het platteland, werd omstreeks 1 uur 's nachts hermetisch met een hek en prikkeldraad afgesloten. De grensposten in Beremend en Letenji blijven open, maar er zal streng worden gecontroleerd. Illegaal de grens oversteken is nu ook hier strafbaar. Net voor het sluiten van de grens in Zakany werden nog zo'n 1.200 vluchtelingen doorgelaten. Alleen al vrijdag maakten 6.000 mensen de doortocht, zegt de partij van premier Orban.

Transitlanden

Hongarije had op 15 september al de grens met Servië gesloten voor vluchtelingen, die dan een andere route namen: door Kroatië en Hongarije naar Oostenrijk en Duitsland. De voorbije maand ging het om zo'n 180.000 mensen die deze route hebben gebruikt. Slechts weinigen verkiezen om in de 'transitlanden' asiel aan te vragen. Maar nu Duitsland zijn asielprocedure verstrengt, vrezen deze landen in Oost-Europa dat zij de vluchtelingen zullen moeten opvangen, met de winter voor de deur.

Geen treinverkeer tussen Slovenië en Kroatië

Omdat Hongarije de grens met Kroatië sluit, heeft de Sloveense overheid de treinverbindingen met buurland Kroatië stilgelegd. Het land wil zich op die manier voorbereiden op een eventuele toevloed van migranten die Kroatië naar Slovenië zou kunnen sturen.

"Als gevolg van uitzonderlijke omstandigheden, is het personenvervoer tussen Kroatië en Slovenië opgeschort", staat er op de website van de spoorwegmaatschappij. Volgens het bedrijf kwam de beslissing er na overleg met de autoriteiten.

Corridor

Het spoorverkeer werd in de vooravond stilgelegd. Er zouden nu speciale transportmiddelen ingezet worden om de transit van migranten op Sloveens grondgebied te regelen, zo luidt het. De Kroatische en Sloveense regering zouden samen een corridor inrichten, waarlangs via twee grensovergangen alle migranten moeten passeren.