Opnieuw bloedige dag in Midden Oosten

In het Midden-Oosten laaien ook vandaag de gemoederen hoog op. Vannacht hebben Palestijnse demonstranten de graftombe van Jozef op de Westelijke Jordaanoever in brand gestoken. Later op de dag stak een Palestijn opnieuw een Israëlische militair dood. Straks zitten de Verenigde Naties samen om een oplossing te zoeken voor het geweld.

Palestijnse demonstranten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag het graf van Jozef, een Bijbels schrijn nabij de Palestijnse stad Nabloes, met molotovcocktails in brand gestoken. De politie verjoeg de betogers en bluste de brand. Volgens diverse media is de schade aan het schrijn aanzienlijk. Gewonden zouden er niet zijn gevallen.

Steekpartij

Ook in Hebron, op de Westelijke Jordaanoever, bleef het vanmorgen niet vredig. Vlak na het vrijdaggebed stak een Palestijn een Israëlische militair neer. Volgens het leger deed de dader zich voor als een persfotograaf en werd hij vlak na de aanslag doodgeschoten.

De laatste twee weken vielen bij steekpartijen al minstens 30 Israëlische slachtoffers. Telkens was het een Palestijn die een mes trok en een jood verwondde.

‘Dag van woede’

In Bethlehem en Ramallah kwam het vanochtend ook tot incidenten met gewelddadige demonstranten. De radicaal-islamitische beweging Hamas had voor vrijdag opgeroepen tot een ‘dag van woede’ op de Westelijke Jordaanoever. Het protest van hoofdzakelijk jonge Palestijnen richt zich tegen vermeende Israëlische plannen om de regeling te wijzigen rond de toegang tot de Tempelberg, een zowel voor joden als voor moslims heilige plaats. Israël ontkent dat het dergelijke plannen heeft.

VN onderhandelen

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vandaag in New York een spoedvergadering over de situatie in Jeruzalem en de Palestijnse gebieden. "De situatie is explosief. De Raad moet zijn verantwoordelijkheid opnemen. We moeten alles doen om het bloedvergieten te stoppen en te spreken over de manier om de burgerbevolking van de Palestijnse gebieden te beschermen", beklemtoonde de Palestijnse ambassadeur bij de VN Riyad Mansour.